info@pincekkincsei.hu

A vegán bor

2020. Március 31. 15:51

Ezzel a cikkel, főként azok számára szeretnénk kedveskedni, akik a vegán életformát választották. Sokan lehet nem tudják, hogy az alkohol és persze azon belül is a borok, a vegán életmóddal eléggé összeférhetetlenek. Nyilván, a bor, mindannyian tudjuk, szőlőből készül, ergo akkor tuti vegán – de ez nem így van. Különböző folyamatok összessége a szőlő borrá alakulása, amik alatt akár állati alapanyagokkal is kapcsolatba kerülhet.

 

Nézzük meg egy kicsit ezt a folyamatot, hogy a bor mitől tud vegán lenni. A bor stabilitását a derítés folyamatával lehet elérni, aminek következtében az üledékes részecskéket, amik természetes folyamat útján halmozódnak fel, eltávolítják. A betonit nevű anyagot használják ehhez a folyamathoz, de eközben van lehetőség arra, hogy akár tojásfehérje, vagy marhacsontból kinyert zselatinnal is érintkezzen a borral. És itt mindjárt meg is bukott a vegán jelző.

 

Akkor mégis mitől tud vegán lenni az a bor?

Újfajta eljárásnak köszönhetően, ehhez a folyamathoz használható zöldborsófehérje vagy akár burgonyafehérje. Ennek köszönhetően az életforma űzői is élvezhetik a borok kellemes ízvilágát.

 

A vegánoknak vagy éppen vegetáriánusoknak viszont csak abban az esetben érdemes bort fogyasztaniuk, ha alaposan utána jártak, hogy az adott bort, milyen derítési folyamaton keresztül állították elő. Ugyanis hazánkban, illetve az egész Európai Unióban nem kötelező a palackokon feltüntetni a vegán jelleget.

 

Természetesen az igény egyre nagyobb, hiszen világ szerte egyre több vegán él, és előbb utóbb a vegán borok sem lesznek kivétel az alól, hogy fel legyen tüntetve rajtuk a jelző. Az Egyesült Királyságban például az elmúlt tíz évben meg ötszöröződött a vegánok száma, ami azt jelenti, hogy napjainkban közel 540 ezer ember választotta ott ezt az életformát.

 

Magyarországon is egyre többször hallani, hogy növekszik a vegán vagy vegetáriánus életmódot követő emberek száma. Persze, ha a nemzeti ételeinkre gondolunk, (gulyás, pörkölt-főleg a vörösboros- töltött káposzta) és arra, hogy milyen kultúrában nevelkedtünk, akkor magyarként nehezebb talán egy fokkal beállni ebbe a közösségbe. Itt fogalmazódik meg az a kérdés, hogy ez az egész vajon tudatosságon alapszik, vagy csak nagy népszerűségnek örvendő trendről szól?

A mai napig nem született egyértelmű döntés a témában, hogy vajon a vegyes táplálkozás vagy a növényi alapú táplálkozás hosszú távú egészségre gyakorolt hatásai a jobbak. Abban persze mindannyian egyetérthetünk, hogy a nagyüzemi húsfeldolgozás nem túl előnyös a vizek és az éghajlat számára sem.

(Írtuk ezt úgy, hogy nem követjük a vegán életformát.)

 

Tény, hogy mint mindenben, itt is a mértékletesség betartása a fontos. Aki szeretne, fogyaszthat természetesen húst, de törekedjünk az egyensúlyra, akár valamivel kevesebb hús és több zöldség kíséretében. A helyi termelők kínálta lehetőségek mindig sokkal vonzóbbak, mikor nem nagyüzemben a boltokból vásárolsz zöldséget, vagy akár húst, hanem termelői piacokon megismerve azokat az embereket, akik azon dolgoznak, hogy igazi minőségi és friss zöldségek vagy húsok kerüljenek az asztalra.