info@pincekkincsei.hu

Ropogtatni való falatkák a borok mellé

2020. Március 31.

Péntek este, vagy akár szombat, de lehet akár hétfő is, egy üveg bort botani a barátokkal mindig öröm, és amúgy is, alkalom mindig akad rá. Ha meg nincs, akkor csinálunk.

Ez eddig így mind rendben is van, de nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de mindig fejfájást okoz, hogy mit kínáljak a palackok mellé csipegetni valónak. Szívesen sütne, főzne az ember, de ha épp összecsapnak a fejed felett a hullámok, és az időből van a legkevesebb, akkor is van alternatív megoldás.

 

A bort általában szőlővel, dióval, sajtokkal párosítják, és tökéletes kiegészítője a baráti estéknek. Rengeteg féle fajta termék közül lehet válogatni a boltokban, vagy a delikátok polcairól. Első sorban abban szeretnénk segíteni, hogy milyen ízvilággal érdemes az egyes fajta borokat párosítanod, ha nem főtt ételekről beszélünk, hanem kifejezetten csak kellemes éhség űző falatokról.

 

A mediterrán ízek kedvelőinek feltétlenül egy üde rosé lesz megfelelő, ezek az ízek bármikor képesek egy kis nyári hangulatot az otthonotokba csempészni. Mit értünk mediterrán íz alatt? Természetesen a paradicsomos, olivás, bazsalikomos ízvilág, mintha Olaszországban lennénk.Akár olasz felvágottak is helyet kaphatnak az asztalon. Rosé mellé kifejezetten jól passzolnak a sajtos snackek, márkákat nem felsorakoztatva sajtos verzió szinte mindenből van, igazi joker vagy akár adu ász a sajtos ropogtatni való, mert összességében mindenhez kellemesen idomul.

 

A fehér borokhoz tökéletes választás a kecskesajt, vagy bármi, ami ebből készült. Páratlan a harmónia az enyhén hagymás snackekkel is, különösképpen a medvehagymás termékekkel. Testes fehérborok esetében a juhsajt és az erősebb fűszerezés illik. Akár egy durvább rozmaringos kiegészítő hibátlan társ ezen fajta palackok mellé.

 

Még egy kategóriával feljebb a testes és karakteres vörösborok mellé, a svájci zsírosabb sajtok ízvilága és a vargánya pikantériája is megteszi a kívánt hatást. A kellemes aroma hosszan érezhető a szájban melyek mellé a lágyabb vörösborok is megérnek egy misét. A cheddar sajt, a chili vagy a paprikás ízvilág mindenképpen a testes vörösek mellé dukál.

 

Az desszertborok szerelmeseinek, hogy az édes íz egy kissé ellensúlyozva legyen a Roquefort sajtot ajánljuk ugyanis ez közismerten jó párost alkot ezekkel a borokkal. Természetesen, bármilyen édes falat, sütemények, keksz, csoki, gyümölcsök társíthatók a desszert borokhoz ízlés szerint.

 

Összeségében egy jó este hangulatát még felejthetetlenebbé tehetjük, ha egy kicsi odafigyeléssel, az ízek harmóniájára is ügyelünk. A különböző bor típusok, természetesen különböző íz világgal társíthatok nem csak a főtt ételek, hanem a ropogtatni való snackek táborában is. Ha az este kellemes beszélgetése után, pedig a pároddal összebújva megnéznétek egy filmet, vagy egy sorozatot, és nyitnátok mellé még egy üveg bort, akkor ehhez kapcsolódó tippjeinkről is olvashattok, hogy melyek az igazán boros sorozatok.